Julkista tukea liiketoiminnan kehittämiseen

Onko sinulla idea, jota aiot kehittää eteenpäin liiketoiminnaksi? Suunnitteletko jo olemassa olevan liiketoiminnan kehittämistä tai laajentumista uusille markkinoille? Kehitysprojekteihin voi hakea julkista rahoitusta.

Tässä blogissa nostan esiin erityisesti nuorille yrityksille sopivia liiketoiminnan kehittämiseen tarkoitettuja avustuksia, joita voi käyttää asiantuntijapalveluiden ostamiseen tai palkkakustannuksiin.

Innovaatiosetelillä ulkoistettua asiantuntijatyötä

Jos et ole vielä hakenut julkista tukea uuden liiketoimintasi kehittämiseen, suosittelen ensimmäiseksi tutustumaan Business Finlandin innovaatioseteliin. Jos sinulla on uusi kansainvälistä kasvupotentiaalia omaava tuote- tai palveluidea, voit hakea asiantuntijapalvelun hankintaan tarkoitettua innovaatioseteliä. Toiminimi ei voi hakea innovaatioseteliä, mutta yhden ihmisen työllistävä osakeyhtiö voi.

Innovaatiosetelin arvo on 5000 euroa, josta yrityksen omavastuu on 1000 euroa. Maksat siis ensin asiantuntijalle tehdystä työstä 1000 euroa +alv ja tämän jälkeen asiantuntija lähettää loppulaskun 4000 euroa +alv suoraan Business Finlandille.

Esimerkiksi uuden tuotteen tai palvelun kohderyhmätutkimukseen voi hakea innovaatioseteliä.

Tempo-rahoitus palkkoihin ja ostettaviin palveluihin

Tempo-projekteissa pääpaino on yrityksen kansainväliseen kasvuun liittyvien kyvykkyyksien kehittämisessä. Tuotekehityskustannuksia voidaan hyväksyä myös pienenä osana projektia asiakaspalautteen ja –ymmärryksen saamiseksi. Business Finlandin rahoitus kattaa 75 prosenttia projektin kokonaisbudjetista. Rahoitus on avustusta, jota ei tarvitse maksaa takaisin ja sen määrä on enintään 50 000 euroa. Tempo-projektiin voi sisällyttää ostoja useilta eri asiantuntijoilta. Tiimin kyvykkyys onnistua tavoitteissaan on yksi tärkeimmistä kriteereistä Tempossa, ja tätä rahoitusta haettaessa tulee tiimissä olla useampi kuin yksi henkilö mukana.

Market Explorer asiantuntijapalveluiden ostamiseen

Market Explorer -rahoituksen avulla voit edetä uudella kansainvälisellä markkinalla. Tällä Business Finlandin myöntämällä avustuksella voit ostaa projektiin uutta tietoa ja osaamista yrityksen ulkopuoliselta asiantuntijalta. Hanke voi olla suuruudeltaan 10 000 ja 20 000 euron välillä, tästä avustusta voi saada 50 prosenttia. Avustuksen määrä on siis 5000 ja 10 000 euron välillä. Market Explorer projektissa asiantuntija voi esimerkiksi kartoittaa uusia markkinoita tai laatia Go-to-Market suunnitelmaa.

Talent Explorer uuden asiantuntijan palkkaan

Talent Explorer rahoituksella voit palkata asiantuntijan, joka tuo yritykseen uutta kansainvälistymiseen tarvittavaa osaamista. Projektin koko voi olla enintään 40 000 euroa, josta Business Finlandin myöntämän avustuksen määrä on enintään 20 000 euroa.

ELY Kehittämisavustus kokonaisvaltaiseen kehittymiseen

Alueellisen ELY-keskuksen myöntämällä kehittämisavustuksella rahoitetaan pk-yritysten kehittämistoimenpiteitä ja investointeja, kun yritys aloittaa toimintansa, haluaa panostaa merkittävästi uudistumiseen, kansainvälistyy tai pyrkii muuten kasvamaan. Avustuksen määrä suhteutetaan projektin potentiaaliin. Yritys rahoittaa hankkeesta itse vähintään puolet.

Finnpartnership liikekumppanuustuki kehittyville markkinoille suuntaaville

Suomalainen yritys, jolla on edellytykset taloudellisesti kannattavalla liiketoiminnalla luoda myönteisiä kehitysvaikutuksia kehittyvillä markkinoilla, voi hakea liikekumppanuustukea Finnpartnershipiltä. Liikekumpanuustuki on tarkoitettu selvitys- pilotointi- ja koulutusvaiheisiin. Tuki maksetaan jälkikäteen toteutuneita kustannuksia vastaan ja yrityksen omavastuuosuus hankkeesta riippuu kohdemaasta. Palkkakustannuksia tuetaan lähinnä kohdemaassa oleskelun ajalta, mutta asiantuntijapalveluita voi ostaa myös kotimaasta käsin tehtävään selvitystyöhön. Tukea voi käyttää myös matkakustannuksiin.

_______

Heini

Haluatko käytännönläheisiä vinkkejä rahoituksen hakemiseen? Tai keskustella miten Heysaari voi teitä liiketoiminnan kehittämisessä auttaa?

Blogi

Uuden markkinan avaajan muistilista

Uuden markkinan avaajan muistilista

Kun markkinaselvitys on valmis ja päätös laajentumisesta alueelle tehty, on…
Tavoitteena kasvu uusilta markkinoilta, mutta mistä aloittaa?

Tavoitteena kasvu uusilta markkinoilta, mutta mistä aloittaa?

Go-to-Market valmistelut alkavat tutustumalla mahdollisiin uusiin markkinoihin - niiden tarjoamiin…
Kehitä tuotteesi tai palvelusi oikealle ihmiselle

Kehitä tuotteesi tai palvelusi oikealle ihmiselle

Kohderyhmän tarpeiden ymmärtäminen on tuotekehityksen perusta. Fiktiivisten ostajapersoonien luominen on…
Kiitos 2020.

Kiitos 2020.

Poikkeuksellinen vuosi alkaa olla lopuillaan. Vuosi on ollut erityisen mielenkiintoinen…
Julkista tukea liiketoiminnan kehittämiseen

Julkista tukea liiketoiminnan kehittämiseen

Onko sinulla idea, jota aiot kehittää eteenpäin liiketoiminnaksi? Suunnitteletko jo…
Kurkistus tulevaisuuteen

Kurkistus tulevaisuuteen

Miten arkielämä muuttuu viidessä vuodessa? Tekoäly palvelee meitä tehokkaammin ja…

TILAA UUTISKIRJE

Loremp ipsum dolor sit amet